poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Kebab z grilla. Mięsne Trio i Świńskie Pepperoni!


Hej! :)

Grill bez kiełbasy i steku? Czemu nie! Czasem można zaszaleć ;)

Pokażemy Wam co ostatnio przypiekał nasz grill:

1. Przystawka Świńskie Pepperoni
2. Gwiazda wieczoru mięsne Trio.




Kto ma ochotę na grilla innego niż zawsze niech zakasuje rękawy i do dzieła! :)


Jeśli chodzi o proporcje to doprawiajcie według Waszego smaku :) Kuchnia jest Wasza!

Przepis nr 1 – Świńskie Pepperoni

Potrzebne są:
Papryczki pepperoni
Plastry boczku
Papryka w proszku




Wykonanie:
Każdą papryczkę owiń plastrem boczku i posyp papryką :D Tak przygotowane wrzuć na rozgrzanego grilla. Trzymaj tam dopóki boczek nie stanie się brązowy i chrupiący ;)

Łatwe? :D haha proste ale świetnie smakuje!





Przepis nr 2 – Mięsne Trio

Potrzebne są:
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
Mięso mielone z kurczaka
Mięso mielone z indyka

(my kupiliśmy po 1 tacce każdego mięsa ok 400/500 gram)

Tortilla

Cebula czerwona
Cebula biała
Sałata (taka jaką lubisz)
Pomidor
Ogórek kiszony/konserwowy
Pietruszka naciowa

Czosnek w proszku
Tymianek
Oregano
Kmin rzymski (kumin)
Papryka w proszku
sól
(bułka tarta w razie potrzeby)

patyczki do szaszłyków
(kilka godzin wcześniej zanurz je w wodzie aby nasiąkły nią – nie będą się później palić :) - znacie ten trick? :D)

Folia aluminiowa (do zawijania tortilli)

Sos czosnkowy → zobacz tu jak my go robimy
Ostre sosy według uznania :)
(my użyliśmy naszego Chipotle Duet i Don Habanero)

Wykonanie:
Najlepiej dzień przed grillem (albo przynajmniej kilka godzin wcześniej) przygotuj mięso. Przełóż każdy rodzaj do osobnej miski i wymieszaj:
  1. wieprzowo-wołowe z czosnkiem, tymiankiem, kminem rzymskim (jeśli masz moździerz to go rozetrzyj jeśli nie to posiekaj lub rozgnieć nożem na desce), solą (+ trochę wody)
  2. kurczaka z papryką, oregano, drobno posiekaną białą cebulą i solą
  3. indyka z posiekaną natką pietruszki i solą
i pozostaw je tak na noc (lub kilka godzin) w lodówce aby smaki się przegryzły.


Kiedy grill się rozpala zacznij formować mięso do kebaba. Weź trochę (zacznij od wieprzowego bo ono najdłużej się grilluje) i rozłóż je na desce do krojenia w taki sposób aby powstał wałek, następnie je spłaszcz, delikatnie przyklepując. Później jeden patyczek do szaszłyka wbij wzdłuż z jednej strony mięsa a drugi z drugiej (zobacz zdjęcia).





Kiedy skończysz z jedną miską mięsa, ułóż je na grillu prostopadle do drutów i kontroluj co jakiś czas.


Później weź mięso z kurczaka a na koniec z indyka i postępuj z każdym tak samo.
(Jeśli, któreś z mięs nie chciałoby się uformować wtedy dosyp trochę bułki tartej ;))


Gdy wieprzowina jest już gotowa przełóż ją na bok grilla tam gdzie jest najmniejszy żar a nad żarem połóż „szaszłyki” z kurczaka, po ich zrobieniu odłóż tam gdzie wieprzowinę (to wszystko po to aby trzymały temperaturę). Na koniec rozpraw się z indykiem – on się zrobi najszybciej.


W trakcie jak mięso sobie dochodzi, oderwij kawałek folii aluminiowej i rozłóż na niej placek tortilli. Posmaruj ją wybranymi sosami (dla nas najlepsze do tego są czosnkowy i nasze ostre – wszystkie sosy robimy sami :)). Połóż sałatę i kiedy już masz gotowe mięso połóż na tortillę po jednym szaszłyku z każdego rodzaju (jeszcze nie wyciągaj patyków). Na mięso połóż pokrojonego w plastry pomidora, cebulę pokrojoną w krążki i ogórka pokrojonego w podłużne plastry. Jeśli chcesz polej wszystko keczupem (wedle uznania :)).





Złóż tortillę najlepiej jak potrafisz, wyciągnij patyki z mięsa i zawiń ją całą w folię aluminiową. Połóż jeszcze na chwilę na grill. Później wystarczy oderwać tylko górę folii, żeby było wygodnie jeść (zostawiając folię od połowy w dół sos nie będzie Ci kapać na ubranie :)).




Jesteśmy ciekawi jakie są Wasze ulubione potrawy na grilla i czy lubicie eksperymentować w kuchni? Czekamy na Wasze komentarze :)


Życzymy Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Od pasji do misji

Kojarzycie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy?  🍊  Ma on wspólną cechę z naszymi sosami:   rozwarstwia się. To wszystko dlatego, że so...