SOS CZOSNKOWY
Prosty i szybki w wykonaniu ale nie zawahalibyśmy się podać go samej Królowej Angielskiej :D
10 pomysłów do czego można go wykorzystać:
- do pizzy
- do frytek
- do kanapek
- do tostów
- do burgerów
- do potraw z grilla
- jako dip do czipsów
- do parówek
- do nuggetsów
- do zapiekanek
- do tego co podpowie Ci Twoja wyobraźnia! ;)
My już wypróbowaliśmy go we wszystkich dziesięciu wariantach i w każdej sytuacji spisuje się na medal! Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie je wypróbujemy. Dopiszcie coś do tej listy w komentarzach! :) A tymczasem przejdźmy do sedna czyli jak go zrobić.
Składniki:
Śmietana 18% (pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku ;))
Majonez (Twój ulubiony)
Czosnek suszony/granulowany/w proszku jak kto woli :P (jeśli wolisz możesz
dodać świeży przeciśnięty wcześniej przez praskę)
Pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
Sól
Oregano
Proporcje:
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
Zioła malejąco: czosnek, oregano, sól, pieprz
Wymieszaj wszystko razem.
* Zioła dodawaj według swojego smaku. Na początku lepiej dodać troszkę mniej ponieważ po pewnym czasie sos się "przegryzie" i smak będzie mocniejszy.
SMACZNEGO!
To jeden z naszych ulubionych sosów. Znaliście go wcześniej? Jeśli nie to zachęcamy do spróbowania tego przepisu i podzielenia się z nami tym co myślicie. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły z czym go zjeść to powiększcie naszą listę wpisując propozycje w komentarzach :)
ja zamiast śmietany daje jogurt typu greckiego. 2 łyżki jogurtu, jedna majonezu, wyżej wymienione przyprawy, z tym, że świeży drobno siekany czosnek o wiele bardziej pasuje ;)
OdpowiedzUsuńMy próbowaliśmy z różnymi jogurtami ale jednak najbardziej nam smakuje ze śmietaną. Co do czosnku masz rację :). Wszystko co świeże jest lepsze ale czasem ciężko o dobry czosnek a ten chiński się nie nadaje do niczego. Plusem czosnku suszonego jest to, że sos może stać dłużej w lodówce niż ze świeżym czosnkiem.
Usuń